Přejít k obsahu

Rozhovor s Mgr. Ondřejem Vodrážkou - ředitelem závodů Akademického mistrovství světa v orientačním běhu

O mistrovství:
Organizovali jsme teprve třetí Akademické mistrovství světa v orientačním běhu v historii.

Kde akce probíhala?
Akademické mistrovství světa proběhlo v Jáchymově v Krušných horách a závodilo se v areálu Eduard a Jahodová louka u Božího daru.

 

Jak jste se dostal k organizaci AMS?

Na podzim 2020 mi zavolal Dušan Vystavěl (člen Mezinárodní orientační federace a současně v akademickém sportu) a obrátil se na mě, jestli bychom neuspořádali AMS v českých podmínkách.

 

Co obnáší organizace akce takového rozsahu?
Není toho úplně málo. Není to víkendový závod Českého poháru (úsměv), protože celá akce trvá týden a kromě toho, že zajišťujete ubytování a stravování závodníků, dopravu nejen na závody, ale i z letiště, což je komplikované, protože se jednotlivé výpravy různě přihlašují a odhlašují, mění svoje přílety a odlety, tak zajišťujete i samotné závody (čtyři závody ve čtyřech dnech). Je s tím opravdu hodně práce. Lyžařský orientační běh je náročný v přípravě hlavně kvůli tomu, že si musíte vybudovat síť stop v lese. Nejezdí se na jednom okruhu, jako jezdí běžci na lyžích nebo biatlonisté, ale potřebujete si vybudovat síť stop, tak aby to bylo pro závodníky složité. A to je práce na čtrnáct dní před samotnými závody.

 

Kolik závodníků či států se závodů účastnilo?
V prosinci 2021 jsme v jednu chvíli měli přihlášeno 16 států a 100 závodníků, což by bylo nejvíc z těch tří mistrovství, ale nakonec to spadlo na 74 účastníků z 12 zemí. Hlavní roli sehrál covid.

 

Jaké bylo umístění českých závodníků?
Nám organizátorům se podařilo udělat závod na světové úrovni (orientačně náročné), což je v českých podmínkách ojedinělé, a tak byli čeští závodníci hodně překvapeni, jak moc náročné tratě byly. Naopak závodníci ze severských států si tyto těžké trati chválili. Naši nejlepší sportovci se pohybovali vždy okolo desátého místa. Tajně jsem doufal, že někteří z našich skončí v první šestce, ale to se bohužel nestalo. Propadák to ovšem rozhodně nebyl. Tyto výsledky nakonec skončily dle očekávání, kdy závodníci potvrdili svoji úroveň.

 

Jaké zastoupení měla ZČU?
Bohužel žádné, kromě pár lidí z organizačního týmu. Na ZČU se tomuto sportu věnuje Veronika Kubínová, ta však kvůli zranění hlavy nemohla ani trénovat.

Plánujete v dohledné době organizaci akce podobného rozsahu?
Musím říct, že mi trošičku spadl kámen ze srdce, když to celé skončilo. V nejbližší době asi nic podobného neplánujeme ani v orientačním běhu, ani na katedře. (smích)

ČT 4 https://www.ceskatelevize.cz/porady/10172093682-lyzovani/222471291280101/

https://www.fisu.net/sport-events/2022-wuc/ski-orienteering


14.03.22
Zpět na seznam aktualit

Patička